Adem staat op de eerste plaats van de LEEF top100. Je krijgt meer ademruimte als je werkt met een Flexibele Ruimteplanner, die ik bedacht nadat ik vast liep door al mijn geplande activiteiten in veel te weinig tijd. Een ander voordeel van deze manier van plannen, die ik eerder beschreef in voorgaande dagboekschrijfsels is ‘Focus’. Focus staat ook hoog op de LEEF top100.

Een dag die is ingedeeld in verschillende ruimte-delen, helpt je te focussen en te blijven bij waar je mee bezig was. Grenzen, waarbinnen je geplande ruimte zich bevindt, zijn vooral waardevol bij creatieve bezigheden. Juist in een creatief proces kun je jezelf gemakkelijk verliezen. Vooral lastig bij een deadline. Ook als je juist véél tijd nodig hebt voor je creatieve proces heb je baat bij ruimte binnen grenzen. Je plant dan bijvoorbeeld gewoon vier ruimtedelen voor je bezigheden.

Gisteren dronk ik thee met een vriendin die ik lang niet had gezien. Er was dus veel bij te praten en zo vertelde ik ook van mijn Flexibele Ruimteplanner.

Zij is alleen en heeft alle tijd. Kan alles zelf bepalen. Ze vertelde hoe ze dat de laatste tijd vaker beu was. Alles werd uitgesteld. Alles kon straks toch ook nog. Of morgen.

Mijn manier van plannen sprak haar wel aan. Ik ben benieuwd of ze er iets mee gaat doen.

Ruimte is alleen ruimte als er grenzen zijn. Grenzen geven je vrijheid. Vreemd maar waar. Je maakt eigenlijk ruimte voor je creativiteit. Die zich níet aan zal dienen als je druk bent met het een na het ander aandacht te geven wat er zo op een dag op je pad komt.

Als ik wil schrijven heb ik mijn ruimteplanner hard nodig. Anders verlies ik mijn focus en ga me onrustig voelen. Ga ongebreideld door met schrijven en krijg dan andere grenzen voorgeschoteld. Zoals vanmiddag toen ik vergat dat ik ook nog een pan eten op het vuur had staan. Of ik krijg lamme armen en kramp in mijn vingers. Vergeet te eten of te drinken. Niet de fijnste manier van werken op de duur.

Hoe denk jij over ruimte creëren door grenzen te stellen? Laat jij je liever verrassen door onverwachte grenzen of neem je het heft in eigen hand door zelf je ruimte te plannen? Met als resultaat meer focus, meer tijd en meer rust. Helpt het jou om je te focussen?

Als je wil kunnen we er eens naar kijken onder het genot van een kopje thee. Laat hieronder een bericht achter. Dan neem ik contact met je op.