DAT GAAT ZO:

In het kader van mijn thema FestinaLente,haastjelangzaam wil ik graag de inhoud daarvan onderzoeken. Toen ik hiermee begon in 2015 leek het een weinig voorkomend gegeven.

Nu, na enkele jaren blijkt er erg veel over te doen. Iedereen wil ‘eigenlijk’ bezig gaan met langzaam haasten. Dus een website met gedachtenspinsels over dit thema is beslist heel zinnig.

Maar wanneer haast je je nu langzaam? Hoe doe je dat? En speciaal met “Wattenhoofd”?

Op Venlose putdeksels staat deze tekst afgedrukt: “Festina Lente cauta fac omnia mente.”

Dit is de wapenspreuk van de gemeente Venlo. Haast je Langzaam dus. Maar wat betekent die toevoeging: ‘cauta fac omnia mente’? Dat blijkt te zijn: “doe alles met beleid”.

En dààr ben ik dan vanmorgen weer eens veel uurtjes mee bezig geweest. Om dàt tenslotte uit te gaan voeren. Wat niet meevalt als je vanmorgen Wattenhoofd aantreft bij het wakker worden.

Ik voel het meteen! Wattenhoofd is er weer. Stel het je voor als een bol watten, lekker zacht maar zonder vaste vorm. Schiet niet op. Hè, daar heb ik nu geen zin in. Ik heb allerlei leuke plannen en Lichaam wil wel, maar Wattenhoofd maakt geen aanstalten om mee te doen.

Lichaam staat uiteindelijk toch maar op, maar Wattenhoofd hangt er als het ware boven te bungelen. Ik weet dat dit tenslotte wel weer goed komt, ik ken het, maar het werkt zo niet lekker. Eigenlijk is langzaam haasten met beleid nu de beste optie, maar Lichaam heeft andere plannen. En zo wordt de ochtend een wat zenuwachtige bedoening. Jullie zien daar niets van aan de buitenkant, maar van binnen zijn mijn leidingen van slag. Eigenlijk net als bij onze kapotte CV-installatie. De aanvoerleiding bleek op de plek te zitten waar de retourleiding moest beginnen en dan stroomt het dus niet lekker. Kost extra veel energie. En zo voelt dat precies in mij en dan kan ik zeggen tegen mezelf, dat ik de dag rustig moet beginnen en morgen is er weer een dag enzo, maar dan ken je Perfectionisme nog niet. En Behoefte aan structuur, overzicht enzovoort. Die zijn vanavond allemaal zwaar teleurgesteld als ik de dag doorneem met ze.

Bijblijven moet je!!!! Niet achterlopen!

Nu ik dit allemaal zit te schrijven halverwege de dag (dit is een live verslag), is mijn zeg maar CV installatie weer in orde. Wáár op de ochtend, begon ik nu langzaam te haasten?

Nu… ik ben om een uur of 11 gaan bewegen. Naar buiten gegaan. Even naar de markt gefietst en een simpele boodschap gedaan. Wattenstaafjes gekocht. Als ik terugkom voel ik alleen nog een wattenlaagje onder mijn schedeldak en dat voelt al veel beter. Bovendien lukt het nu om voor mijn websitedagboek een stukje te schrijven. En er zit een voordeel aan om dat met zo’n hoofd te doen. Hoofd houdt er namelijk al snel gewoon mee op. En ik nu ook.

En dààr zit de ommekeer: Hoofd zweeft niet meer. Hoofd zit weer vast! Dus ik ga nu weer bewegen. Eerst eten en dan lekker naar buiten in de zon. Pluk de zon nú. Want de komende tijd gaat zijn kracht alleen nog maar afnemen.

En Wattenhoofd? Die zoekt ergens anders een onderkomen. Hopelijk niet bij jou, maar mocht dat toch zo zijn, maak dan gebruik van mijn ervaring.

Ik op mijn beurt hoor dan graag weer jouw tips en trics in zo’n wattenhoofdsituatie.

Deel ze hieronder. Zou ik veel aan hebben.