Ik word momenteel elke dag wel wakker met een verstopt neusgat. Het voelt als adem tekort.

Adem, zo vanzelfsprekend zoals het daar staat. Je doet het onophoudelijk en onbewust. Adem stopt nooit, echt nooit, want dan heb je een probleem.

Adem staat op nummer één van de top 100 over Leven. Het staat daar permanent. Alles wat leeft komt daarna. Bijvoorbeeld bewegen. Heel belangrijk in alle opzichten, maar zonder adem, of met een verstoorde ademhaling wordt het heel moeilijk.

Een van de eerste verhalen die mij vroeger op school werden verteld was, dat God bij de mens zijn adem inblies. Bij de geboorte van een kind is, jawel, adem, de eerste schreeuw, het belangrijkste teken dat alles goed is.

Míjn ademhaling doet het momenteel maar voor de helft. Het voelt als uit balans zijn. Het voelt zwaar. Mijn omgeving krijgt ook te maken met die disbalans. Snurken, me moe voelen, weinig zin om iets te doen. Hyperventileren. Vervelend, ook voor hen. Mijn lichaam geeft me een signaal dat ik naar binnen moet kijken. Introspectie. Wat maakt, dat ik weinig ademruimte heb?

Samen met mijn neusspray, die me verlichting geeft, ga ik op zoek.

Wat ik in ieder geval ontdekte was, dat ik mezelf weinig ruimte geef. Ik moet van alles van mezelf en mijn agenda staat vol met te ondernemen activiteiten. Ik bedacht, zoals al vaker in mijn dagboek op mijn website festinalentehaastjelangzaam.nl beschreven, dat je beter ruímte kan plannen dan activiteiten. Je merkt dan beter of je alles te vol plant. Helaas heb ik meestal meer te doen dan er in een dag past. Ik moet mijn ruimte begrenzen. Daarbinnen valt nog wel wat te plooien. Fijn als je daar genoeg ruimte voor hebt. Het maakt me rustiger en mijn adem volgt. Hier van uit ontstond het idee van een Flexibele Ruimteplanner.

Wat daar nu wat mezelf betreft zo aardig aan is: ken je de Chinese horoscoop Nine-Star-Ki ? Middels je geboortedatum bepaal je welke energie je vertegenwoordigt. En je kunt lezen hoe dat er uit ziet voor jou. Er staan ook aanbevelingen in voor het komende jaar, 2019. Dat gaat een Aarde 8 jaar gaat worden vanaf 4 februari. Wat mij aanbevolen wordt? “Keer naar binnen”. Alsof ik het heb aangevoeld ben ik aan het zoeken naar mogelijkheden om ruimte te hebben om ook naar binnen te keren. Zodat dat niet steeds midden in de nacht moet, omdat je overdag vol zit met activiteiten. Ik ben erg benieuwd hoe leuk ik mijn introspectie jaar kan gaan vormgeven.

Als je op mijn website rondkijkt zie je wat ik je aan kan bieden om langzamer te leren haasten.

Ook als je met pensioen bent en dus meer vrije tijd wordt geacht te hebben, is dat moeilijk.

Er zijn zelfs boeken voor grootouders met een burn-out !

Ik hoop een reactie op mijn schrijven terug te vinden op mijn website.

Voor deze komende tijd wens ik je toe, dat er momenten van langzaam haasten mogelijk zijn.

Straks komt de lente en die daagt je weer op een andere manier uit om je balans te vinden in je ademhaling.

Fijne feestdagen.