Sinds mei 2015 is mijn levensthema Festina Lente. Dit betekent, zoals lezers van mijn Facebookberichten en mijn dagboekschrijfsels op mijn website Festina Lente al weten: “Haast u langzaam”.

Ik wil dat er minder haast komt in de dolgedraaide wereld van nu, waar we met zijn allen spreekwoordelijk steeds onze eigen staart aan het pakken zijn. Dag in dag uit.

Hoe bereik je nu een minder haastige wereld?

Allereerst door zélf te leren me langzaam te haasten.

Na 3 jaar kan ik als ervaringsdeskundige zeggen dat het totaal anders werkt dan dat ik vermoedde. Mijn idee was bijvoorbeeld, dat mijn pensioen vertraging zou brengen. Dat ouder worden wel vanzelf zou leiden tot vertraging door fysieke achteruitgang. Niets is minder waar, dan dat het waar is. Ik heb juist méér tijd nodig, want ik ben niet meer zo snel. Dat maakt vertragen zo ingewikkeld. Er zijn daardoor per dag minder uren beschikbaar, waarin ik vervolgens evenveel wil doen als ik ooit deed. Daarbij de zorg, dat ik in conditie blijf. Dat behelst alles waarvan ‘men’ zegt dat je moet doen om gezond oud te worden. Van voeding tot beweging en ontspanning. En dat wil ik natuurlijk. Gezond oud worden. Een ander vooruitzicht is geen optie.

Naast vertragen, moet er daar ook tijd in gestoken worden. In dat gezond oud worden. Waar kan ik dan nog vertragen?

Op míjn leeftijd nog in die spagaat te kunnen staan…dat vind ik knap van mezelf. En tegelijkertijd erg onhandig. Ik zie veel leeftijdgenoten ( en inmiddels ook al veel jongere mensen) om me heen in die houding staan. Er zijn zelfs leeftijdgenoten met een burn out. Dat klopt niet.

Maar aan iedere horizon is licht.

In mijn dagboekschrijfsel van volgende week vertel ik verder. Over mijn oplossing.

Over mijn Flexibele Ruimteplanner. Als remedie tegen ouderdomsspagaat en burn-out klachten. Een ruimteplanner vol tijd voor ‘doen’ en ‘laten’. En hoe je zo’n flexibele ruimteplanner zelf kan maken.

Kan jij daar niet op wachten? Wil je nu meteen uit die ouderdomsspagaat of ergere houding? Laat dan je naam en emailadres achter op mijn website. En we kijken, hoe jij zo snel mogelijk uit jouw spagaat komt.