Ik ben deze week ontplófd ! En ik was behoorlijk stuk. Van een in mijn ogen echte onrechtvaardigheid. Ten opzichte van iemand anders. Waar ik dus helemaal geen grip op heb, want het gaat mij niet aan. En toch ontplof ik! Ik pas dan als het ware niet meer in mijn lijf. Het blijft nadreunen en om me heen wervelen tijdens alles wat ik daarna doe.

Ik bel naar een vriendin: “ moet je horen….” En dan vertel ik weer dat héle verhaal. Soms nog een keer aan een ander. Dat lucht op. Voor dat moment dan.

Want de volgende dag, op een onverwacht moment, plopt de boosheid toch weer op. Ben weer opnieuw uit mijn doen. Ik was toch uitgeraasd. Dacht ik. Ik kom er zo niet uit. Zal ik weer iemand bellen?

In dit soort situaties deed ik dat heel vaak. Maar er bleef steeds iets hangen. Wat is dat dan?

Toen ontdekte ik, eigenlijk her-ontdekte ik, dat ik met mezèlf in gesprek kon gaan door aan mezelf te gaan schrijven. Een fijne en doeltreffende manier om bij de kern te komen van mijn pijn. Zo bleek dat ik gewoon nooit wil, dat iemand pijn heeft. Dat doet ook pijn bij mij en roept paniek op en boosheid, want het is niet op te lossen op dat moment.

Iets “aan het papier toevertrouwen” is een bekend gezegde.

Wat er gebeurt als ik dat doe, is heel bijzonder. Het werkt veel beter. Ik kom ergens bij mezelf, waar ik niet kom als ik mijn emoties benoem of zelfs niet als de ander me vraagt, waar het nu eìgenlijk over gaat. Na alles op te hebben geschreven wat er zich over aandient, zonder verbeteren of controleren, al maar doorschrijven tot er niets meer is om op te schrijven, blijken er naderhand aanwijzingen in de tekst te vinden te zijn, die je weer verder helpen. De boosheid en/of het verdriet zijn er uìt geschreven. Opluchting. En het brengt me nieuwe inzichten.

Zou jij ook eens willen ervaren wat schrijven aan jezelf met je doet? Het gaan oefenen? Laat het me weten.

“Maak de spraak van je dansende geest los”!

Bij genoeg deelname, minimaal 4 en maximaal 7 personen, organiseer ik een Schrijfcafé op een plek die heel geschikt is om te schrijven en ook nog eens heel gezellig. Het is ook fijn en leerzaam om ervaringen met het schrijfproces op met elkaar te delen. Maar dat wàt je opschrijft blijft als jij dat wil, privé.

Vul hieronder je gegevens in. Dan houd ik je hiervan op de hoogte. En ook van andere activiteiten van Festina Lente haast je langzaam. Lees ook eens mijn eerdere schrijfsels in mijn dagboek.