“Doe ik morgen wel”. “Doe ik volgend jaar wel!” Wil jij het minder druk hebben in 2019? Het is mijn voornemen om niet méér voornemens te hebben dan die elke dag al ‘op mijn deurmat vallen’.

Hoe vaak ik mezelf betrap op uitstelgedrag… Ik heb het gevoel dat het ook kán. Nu met de feestdagen neig ik er naar om die laatste dagen van het jaar niet eens meer mee te tellen in mijn planning . Alles loopt zo anders dan anders . Toch? Ik heb vorige week het schrijven voor mijn dagboek op mijn website voor een half jaar ingepland in mijn, jawel…, flexibele ruimteplanner. Wat dat is? Dat kun je lezen in eerder dagboekschrijfsels op www.festinalentehaastjelangzaam.nl

Het helpt me echt, dat het in die planner staat. Een zelfgekozen stok achter de deur. Wil mezelf denk ik belonen door het dan ook te dóen. Ik heb zojuist, wel een dag te laat, toch de daarin geplande berichtjes geplaatst op Social Media. Dat geeft een gevoel van structuur, van orde. En dat vind ik merk ik steeds prettiger. Zeker in deze periode waar weinig orde in zit.

Eerste Kerstdag maakte ik een wandeling met mijn man en mijn dochter in een van de oudste Sterrenbossen van Nederland, “de Oude Warande”in Tilburg. Door de sterrenstructuur is er in het midden een duidelijk centrum waarop alle paden uitkomen. (🧁☕️met een leuke plek om wat te eten en drinken, ‘de Grotto’ ). Rondom het bos lopen drie wegen en een spoorlijn. Dat zijn duidelijke grenzen. Daarom wandel ik daar graag. Verdwalen lukt niet. Waardoor je er wél lekker kunt ‘dwalen’. En daar houd ik van. Stappen zetten zonder na te denken. Tijd is onbelangrijk. En altijd is er weer zicht op het centrum. Als ik dwaal ervaar ik een sterk gevoel van ruimte. Dit gevoel wil ik ook graag hebben als ik creatief bezig ben. En ik probeer mijn dagen ook vanuit dat gevoel te plannen.

Mijn planner bestaat dan als het ware uit die drie wegen en de spoorlijn. Binnen die structuur kan ik alle kanten op maar tenslotte kom ik toch in het centrum. Na al dat ge-dwaal door deze feestdagen kom ik toch weer in het centrum te komen. Dan doe ik toch wat ik gepland had. Fijn is dat! Ook voor jou, want wat jij nu net hebt gelezen…was mijn geplande actie voor vandaag. Jij blij en ik blij.

Voor 2019 een prettige leef/werk structuur gewenst. Met ruimtegevoel en regelmatig dwalen. Je niet méér voornemen dan als er nu is. Dat is genoeg.