Ineens was daar het moment van inzicht.

“Ik moet mijn week niet meer inplannen met activiteiten”.

Dat loopt altijd spaak. Er zijn zoveel zaken die zich naast je planning nog ad hoc aandienen en ook van belang zijn. Als je achter de feiten aan begint te lopen ziet je bureau of je tafel er in de kortste keren uit als een klein Manhattan van stapels nog te behandelen post. En je email inbox puilt uit van virtuele hoogbouw. Ik zag eens een inbox met drieduizendvierhonderdenachtentwintig ongeopende e-mails . Wie blijft daar rustig bij?

Als we echt willen vertragen, langzaam willen leren haasten, waarover ik vorige keer heb geschreven, dan gedijen we beter in een wijk met allemaal laagbouw en veel groen.

“Ik moet mijn week inplannen met ruímte. En kijken welke activiteiten daar in thuishoren”.

Dus ontwierp ik daarvoor mijn flexibele ruimteplanner.

Ingedeeld in blokken ruimte, ga ik kijken welke van mijn activiteiten daar die week in moeten/kunnen passen. Zodat het voor míj past. Het gaat om míjn ruimte.

Elke andere flexibele ruimteplanner, dus ook die van jou, gaat er per definitie anders uitzien. Met andere blokken ruimte dan die van mij. Ben heel benieuwd hoe jij daarmee aan het werk gaat.

In een eerder schrijven, in “mijn dagboek” te vinden op mijn website www.festinalentehaastjelangzaam.nl , laat ik zien hoe en waarom mijn flexibele ruimteplanner het nodig heeft dat ik anderhalve dag per week inplan voor huishoudelijk werk. Daarmee is namelijk mijn aandeel in het huishouden wat mij betreft klaar. Hierbij voel ik me goed en het geeft me rust en ruimte om andere ruimtes van de planner te vullen.

Per dag kies ik voor zeven blokken met Ruimte.

Zo begint míjn dag met een blok ruimte voor opstaan en ontbijten. Tot 8.30 uur.

Mijn volgende blok ruimte begint om 8.30 en daar zet ik ‘werken’ in. Tot 10.00 uur.

Dan volgt nog een blok ruimte voor ‘werken’. Tot 12.30 uur. Ik heb verschillende werkzaamheden.

In het eerste blok is ruimte voor, zoals ik eerder vertelde huishoudelijk werk op maandag en donderdag. Maandag gaan er twee blokken aan op en donderdag één in de ochtend en één in de middag. Op de andere dagen en momenten is er in de blokken ‘werken’ ruimte voor bijvoorbeeld schrijven.

Wat is hier nu flexibel aan zul je denken? Nou, dat zit hem in de manier waarop je hier mee omgaat. Voor schrijven en aanverwante bezigheden bijvoorbeeld, plan ik drie dagen ruimte in. Op dinsdag, woensdag en donderdag. Hierboven had ik het over wat zich op een dag aandient aan toevalligheden: e-mails die toch tijd en aandacht nodig hebben. Onverwachte afspraken die er tussen komen. En die voorrang krijgen, omdat het op dat moment klopt om er meteen aandacht aan te geven. Dit brengt onvoorzien werk met zich mee. Je kunt kiezen om iets door te plannen naar de middag met daar twee blokken ruimte tot 17 uur. Daarna is er een blok met koken en eten, maar ik kan binnen díe ruimte ook nog even doorwerken aan wat ‘s morgens bleef liggen. Heb ik dan toevallig ’s morgens ook al iets gemaakt voor het avondeten, dan staan de twee blokken voor ‘s middags vol ruimte om te doen wat zich aandiende. Dit zal natuurlijk niet altijd zo uitpakken. Juist daarom is het zo belangrijk om niet al je ruimte vol te plannen.

De voordelen die ik heb ontdekt zijn: Het geeft mij dat ik veel meer kan ademen. Ik weet, dat ik niet voor één gat gevangen zit. Ik ga me ook veel gemakkelijker focussen. Werk geconcentreerder. Schuif dingen minder voor me uit. Of ik doe het en dan heb een gerust gevoel omdat daar ruimte voor is. Soms lukt iets de een of de andere dag ook beter.

Bijvoorbeeld: het beste poets ik op maandag. Ik heb dan net weekend gehad en weet, dat ik me voor de rest van de week op andere dingen kan richten. Mijn Ruimteplanner geeft me een flexibele structuur. En geeft me richting. En heb mee daardoor ook zin in de dag.

Deze structuur is als de zon waar de aarde ( zijn jouw bezigheden) om heen draait. Doorgaans lekker warm.

Hoe zou een dergelijke planner jou ruimte geven? Laat een bericht achter op mijn website. Ik ben benieuwd naar jouw bevindingen.